VIDEOKU


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Friday, September 5, 2008

Keperluan keselamatan makanan dan bioteknologi




Isu keselamatan makanan dan prospek kekurangannya pada masa hadapan menjadi topik utama di seluruh dunia, apatah lagi penduduk dunia semakin meningkat.

Mencipta keperluan sebagai pembekal makanan terbesar. Ramai pengkaji mencadangkan bioteknologi mempunyai potensi untuk meningkatkan hasil makanan dunia dan mengurangkan bekalan makanan yang tidak selamat.

Ia juga dapat meningkatkan hasil tanaman malahan dapat mengurangkan kerugian. Dengan kajian teknologi, petani di negara membangun harus bijak mencari pembaharuan bagi mendapatkan keuntungan.

Pengguna di negara membangun akan mendapat manfaat sekiranya hasil tanaman biotek adalah lebih murah atau lebih berkhasiat daripada hasil tanaman tradisional.

Dengan menambahkan gen kepada tanaman, ini akan mengelakkan daripada serangan serangga, penyakit dan kekeringan. Pengusaha benih biotek boleh membuatkan hasil yang mahal lagi tidak berkualiti atau memberi hasil yang lebih tinggi.

Sesuatu atau sesetengah kemajuan boleh disesuaikan untuk membuat hasil individu dengan tumbuhan yang subur khususnya di negara yang sedang membangun dan kemungkinan besar juga dapat meluaskan pelbagai inovasi.

Ekonomis yang berkriteria haruslah berpotensi dalam bioteknologi.

Petani haruslah berusaha menanam pelbagai tanaman biotek dan semua itu perlu bersesuaian dengan cuaca tempatan.

Kebanyakan kajian dalam bioteknologi selama ini telah diterokai oleh sektor swasta untuk tanaman yang beriklim.

Kajian terhadap taraf tanaman sedang dijalankan tetapi sebahagian pasaran ini membangun dengan perlahan kerana perhatian terhadap petani yang kurang berkemampuan untuk membeli keperluan dan kurang perlindungan daripada harta intelek di negara membangun.

Segelintir petani di negara membangun telah mengusahakan tanaman biotek. Laporan menunjukkan 24 peratus bagi 44.2 juta hektar tanaman biotek pada tahun 2000, walaupun kebanyakan penghasilannya di sebuah negara sahaja iaitu Argentina.

Sebagaimana teknologi inovasi, pertumbuhan variasi biotek menghendaki petani untuk menukar cara penghasilan.

Petani akan mengambil variasi baru jika tambahan daripada hasil meningkat manakala bagi variasi biotek, kos yang lebih rendah dengan hasil yang lebih banyak malah digabungkan lagi bersama teknologi.

Contohnya seperti antara pembelian benih yang mahal dengan penggunaan yang kerap ataupun menggunakan peralatan yang mahal tapi hasil peningkatan yang lumayan.

Penggunaan oleh petani kecil adalah sangat penting kerana dalam kebanyakan negara yang berpendapatan rendah, peratus bagi penduduk yang menggunakan pertanian adalah besar.

Mereka perlu penyediaan bukan sahaja daripada aspek kuantiti makanan tetapi cukup pendapatan dan membolehkan keluarga petani ini belanja dan mendapat pemakanan yang lengkap atau sempurna.

teknologi

Semasa Revolusi Hijau di Asia, kebanyakan petani mendapat bersih dengan adanya teknologi baru dengan konteks pendapatan hasil lumayan.

Negara atau petani yang tidak mengambil faedah dengan teknologi baru ini didapati hanya mendapat hasil dan pendapatan yang rendah.

Dengan inovasi baru, tanpa penggunaannya akan menyebabkan kos masa panjang kerana apabila teknologi baru diambil secara berleluasa, pengeluaran akan meningkat dan mendahului.

Ini bukan sahaja untuk mengurangkan harga tetapi untuk mengurangkan insentif dalam melabur kepada sesiapa yang belum menggunakan teknologi tersebut.

Pengurangan harga juga boleh mengurangkan kenaikan awal dalam keuntungan dan ini telah dialami oleh pengguna-pengguna yang telah menggunakan teknologi tersebut.

Pengguna di negara membangun boleh juga mendapat manfaat daripada bioteknologi. Jika pembuatan makanan tempatan berkembang, harga makanan akan menurun dan rakyat akan mendapat diet yang cukup.

Bahkan jika biotek menyebabkan kenaikan dalam pengeluaran makanan di luar negara, harga makanan akan menurun dan pembuat makanan akan lebih berkemampuan.

Tanaman variasi juga boleh mengubah kebiasaan tanaman variasi untuk menambah mikro-nutrien dan kandungan protein.

Sebahagian kajian institusi ialah memajukan ‘Golden Rice’ yang akan menghasilkan vitamin yang lebih tinggi dan kandungan zat besi.

Dengan perkembangan ini akan dapat mengurangkan timbulnya masalah penyakit seperti buta, anemia dan yang berkenaan dengan kekurangan vitamin.

Agensi kajian agrikultur awam seperti kerajaan, universiti dan agensi bukan kerajaan boleh membuat penerapan bioteknologi dengan lebih mudah bagi petani di negara membangun terutamanya dengan sasaran inovatif terhadap keperluan mereka.

Segelintir kerajaan terutamanya China, menggunakan secara aktif kajian bioteknologi makanan.

Yayasan Rockefeller telah bergiat aktif dalam memajukan ‘Golden Rice’ dan dalam latihan saintis di negara membangun.

Universiti Michingan, Kolej Skipps dan Universiti Correll, semuanya adalah rakan kongsi kepada Institut kajian Agrikultur Nesir bertujuan memajukan secara genetik dalam pengusahaan variasi sayuran.

Sokongan awam juga dapat mengurangkan kos benih bagi memajukan tanaman variasi melalui bioteknologi.

Bagaimana perkongsian ini boleh tersebar luas dan bagaimana mereka akan menumpukan terhadap variasi yang setanding kepada bangsa membangun, akan berguna dan mendorong kepada revolusi bioteknologi bagi negara-negara membangun.